DIETA CRETANĂ îi menține pe greci mai sănătoși decât populația din alte 7 țări. Care este ingredientul secret?

dieta-cretana

Tipul de grăsimi pe care îl consumăm are o importanță crucială pentru sănătatea noastră. Așa se explică de ce în unele zone din lume, consumul excesiv de grăsimi a fost asociat cu o rată crescută a bolilor cronice și degenerative, precum ateroscleroza, diabetul, cancerul de colon, artrita și astmul, iar în alte regiuni, unde se consumă la fel de multe grăsimi, dar de o calitate superioară, riscul acestor boli este mult mai mic.

Un studiu pe termen lung realizat pe populația cretană a dezvăluit că aceștia sunt mult mai sănătoși decât populațiile din alte 7 țări. Dieta lor are un element secret care îi menține mai rezistenți la boli: uleiul de măsline.

De pildă, cretanii au jumătate din rata de deces a americanilor și a japonezilor – deși dieta lor conține de 3 ori mai multe grăsimi -, și doar două zecimi a mortalității din cauza bolilor arterelor coronare înregistrată în America.

Cum acționează uleiul de măsline

Principalul motiv îl reprezintă un aport mai mare de ulei de măsline și un aport mult mai mic de uleiuri bogate în Omega-6 (precum uleiul de floarea-soarelui, uleiul de porumb sau uleiul de șofran) și de acizi grași saturați (găsiți în produsele de origine animală).

♣ Scade colesterolul și previne ateroscleroza

Uleiul de măsline conține cantități mari de antioxidanți care protejează împotriva oxidării colesterolului din sânge. Particulele de colesterol “rău” acumulate din grăsimile mononesaturate prezente în uleiul de măsline au mai puține șanse să devină oxidate, comparativ cu alte grăsimi sau uleiuri nesănătoase.

Așa cum susțin cercetătorii, doar colesterolul oxidat se lipește de pereții vaselor de sânge și formează plăci (ateroscleroză) care pot duce la atac de cord sau accident vascular cerebral.

♣ Ajută la controlul diabetului

Foarte multe studii au arătat că persoanele care folosesc ulei de măsline la masă obțin un control mai bun al zahărului din sânge, niveluri mai mici de trigliceride (un alt tip de grăsime din sânge), și un risc mai mic de boli cardiovasculare, comparativ cu cei care consumă mâncăruri grase, fără ulei de măsline.

♣ Ajută în cancer, artrită și astm

Persoanele care suferă de astm, artrită sau cancer – pot observa de asemenea beneficiile consumului de ulei de măsline. Acest lucru se explică prin faptul că uleiul de măsline ajută la reducerea inflamației sistemice.

♣ Combate cancerul de sân și alte tipuri de cancer

Unul din cei mai importanți acizi grași din uleiul de măsline este acidul oleic. Un articol publicat în Analele de Oncologie a raportat că acest acid reduce semnificativ nivelul unei gene care promovează cancerul de sân cu 46%. Cercetările au confirmat că femeile care consumă ulei de măsline cu regularitate au un risc mai mic de cancer mamar.

Rezultatele mai multor studii, inclusiv a Studiului China au observat că grăsimea animală este mult mai prezentă în dieta celor care au cele mai mari rate de cancer.

Acizii grași Omega-6 (din alte tipuri de ulei) au fost asociați cu un risc mai mare de cancer.

♣ Previne calculii biliari

Cercetătorii greci au descoperit că persoanele care mănâncă multe grăsimi animale – carne, unt sau brânză au un risc mai mare de a face pietre la bilă. În mod contrar, se pare că un consum mare de măsline descurajează formarea calculilor biliari.

Dintre toate tipurile de ulei de măsline, cel mai bun este uleiul de măsline extra-virgin, care conține cele mai mari cantități de Omega-3 și cantități reduse de Omega-6. Acesta are totodată un gust mai bogat și un miros mai puternic.

Uleiul de măsline poate fi folosit la diverse mâncăruri: salate (amestecat cu oțet de mere, suc de lămâie și alte condimente), pâine, carne, pește, brânză, cartofi copți, legume fierte, sosuri.

Surse: foods-healing-power.com, lataifas.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *