Rugăciuni pentru izbăvirea de farmece, descântece, deochi și alte lucrări diavolești
I. Ce este vrajitoria
Prin vrajitorie se intelege invocarea puterii diavolesti in ajutorul oamenilor, cu scopul implinirii anumitor dorinte.
Vrajitoarea este femeia cazuta in pacat, care stie sa vrajeasca, adica sa faca vraji cu ajutorul diavolilor.
Diavolul devine deci stapanul persoanei care il invoca, dand impresia inselatoare ca ii este subordonat. Formele aparitiei demonice sunt nenumarate, grupandu-se, insa dupa recunoasterea senzoriala ori ca obiect divers: cuvinte, zgomote, mirosuri.
Sf. Nicodim Aghioritul spune ca vrajitoria este de mai multe feluri:
– Vrajitoria propriu-zisa, prin care se intelege chemarea diavolilor pentru a descoperi oamenilor comori ascunse, lucruri pierdute, etc.;
– Ghicirea, prin care unii oameni spun cele viitoare: in semnele din palma (chiromantia) si prin alte obiecte (bobi, carti de joc, cafea, etc);
– Spiritismul, adica chemarea ajutorului diavolilor in camere obscure sau morminte. Vrajitorii pretind a chema sufletele din iad precum ghicitorii Proorocului Samuil (I Regi 28,3) pentru a afla cele viitoare sau pentru a se razbuna pe cineva.
Astazi se practica descantecul, precum stingerea carbunilor, rostirea anumitor cuvinte amestecate cu rugaciuni pentru bolnavi, care pretind ca sunt vrajiti.
– Ghitia, adica ghicirea sau vrajitoria prin lucruri sfinte, precum ghicirea cu Psaltirea sau Evanghelia numite si deschiderea pravilei, ghicirea cu obiecte bisericesti, cum ar fi resturi de vesminte clericale, cheia bisericii, cenusa din cadelnita, scrierea unor nume pe zidurile bisericii sau introducerea unor nume scrise pe hartie in candele, etc.
– Fermecatoria (farmecele) adica vrajirea unor oameni pentru a se casatori sau desparti, pentru a se imbolanavi sau a muri, pentru pierderea bunurilor.
Sunt 3 categorii de farmece:
- Prima categorie prin care farmecul este raspandit direct, personal, ca o emanatie din privire, voce, atingere, saliva, miros, etc.;
- A doua categoriein care farmecul este raspandit de la un obiect influentat de practicanti(lichid, scrisori, aliment);
- A treia categoriesi cea mai periculoasa este „farmecul” alcatuit din ingrediente disparute, amestecate cu particularitati ce prevestesc confuzia si dezordinea.
– Ghicirea prin maruntaiele animalelor, numita si „iconoscopia”. Aici intra si interpretarea viselor, zodiile, ceasurile bune si cele rele, ghicirea prin membrele trupului, numite si prevestirea (tiuitul urechilor, zbatera ochiului, mancarimea palmelor);
– Baierele, prin care se intelege purtarea la mana sau la piept a unor ate sau obiecte (amulete) sau bucati de stofa colorate pentru pazirea de boli, de primejdii si de pagube, dupa ce se invoca asupra lor puterea diavoleasca;
– Chematorii de diavoli (clindonii), sunt cei ce ghicesc cele viitoare prin chemarea diavolilor. Aici se gasesc cei ce ghicesc in maruntaiele animalelor, iau mana vitelor, vrajitorii care se practica in zilele noastre;
– Astrologia, ghicirea celor viitoare dupa miscarea stelelor si a planetelor, vanturilor, norilor si a altotr fenomene ale materiei. Iata aceste feluri de vraji, trebuie sa le combatem si trebuie sa fugim de ele fiind lucrari diavolesti, care amagesc si inseala pe multi crestini spre a lor pierzanie.
Cum inseala diavolul pe oameni ?
Diavolii nu au nici o putere de a face minuni adevarate, ci prin halucinatii. Sfantul Ioan Gura de Aur zice: „Diavolii nu au reusit sa vindece nici macar pe vrajitori si fermecatorii care le slujeau lor, de besicile si de bubele pe care le-a dat Dumnezeu prin Moise in Egipt” (Iesirea 9, 11). Si daca dracii nu se milostivesc de sufletul tau, cum se vor intrista de durerea sufletului tau? Diavolii se silesc sa te scoata din Imparatia Cerului si deci te vor izbavi pe tine de boli ? Deci, nu te amagi crestine, ca niciodata lupul nu se poate face oaie, nici diavolul nu se va face candva doctor. Ca mai lesne este ca focul sa inghete si zapada sa incalzeasca, decat diavolul sa te vindece.
Deci noi cand ne imbolnavim sau avem necazuri, sau copii de casatorit sau alte greutati in viata, sa nu alergam la ajutorul diavolilor si al slugilor lui care sunt vrajitori si ghicitori, ci sa mergem la Biserica sa alergam la preoti, la rugaciune si la post si indata ne va ajuta Dumenzeu Tatal nostru care ne-a creat si care are mila de noi.
Pedepsele pacatului vrajitoriei
Cei ce fac vraji si cei ce merg la vrajitori fac mare pacat impotriva Duhului Sfant, caci parasesc pe Dumnezeu si cer ajutor diavolilor. Renunta la Sfanta si Dumnezeiasca Biserica si intra in casele satanei. Se leapada de slujitorii lui Hristos (preotii) si se duc la slujitorii satanei (vrajitorii). Adica parasesc Harul lui Dumenzeu din Biserica si pentru interesele lor patimase, cer ajutorul vrajmasilor lui Hristos, adica diavolilor si a slujitorilor lor (vrajitorii). Se leapada de adevar si primesc minciuna si amagirile diavolesti.
Acest pacat atat de mare impotriva Duhului Sfant nu se iarta celor vinovati: „nici in veacul de acum, nici in cel ce va sa vina” dupa spusele Mantuitorului Iisus Hristos, de nu se vor pocai toata viata.
Pentru un astfel de pacat vin asupra celor vinovati care alearga la vraji tot felul de rautati si primejdii.
Mai intai mustrarea constiintei ca au lasat pe Dumnezeu si au cerut ajutorul vrajmasului lui Dumnezeu.
Apoi este oprirea de la Sfanta Impartasanie de la 7-15 si chiar 20 de ani. Cei ce cred si alearga la vraji scot din inima lor Darul lui Dumnezeu si aduc in casa si in inima lor, duhul diavolului.
Cei ce fac vraji si cred in ele se leapada de Hristos si se unesc cu diavolul ei nu se mai numesc crestini (fii ai lui Dumnezeu dupa har) ci fii ai diavolului sau apostati. Iar daca nu se spovedesc la preoti, nu-si plang pacatul acesta cu lacrimi toata viata, nu se pot mantui.
Daca mor in acest pacat nici nu se ingroapa de preot ci asemenea celor pagani si lepadati de credinta, si vor fi munciti in iad iin vecii vecilor.
Canonul randuit vrajitorilor
Cel mai aspru pedepseste pe vrajitori Sfantul Vasile cel Mare, in canonul 72: „cel ce se da pe sine vrajitorilor, sau unora ca acestia se va canonisi cu canonul ucigasilor”. El pune pe vrajitori in randul ucigasilor de oameni si a celor lepadati de Dumnezeu, adica ii opreste de la Sfanta Impartasanie de la 10 la 20 de ani. Iar cel ce descanta se va canonisi 20 de ani.
Iar Pravila mica de la Govora zice: „Femeia ce va fermeca straini si pe ai sai, se opreste de la cele sfinte 8 ani si metanii 500 pe zi. Iar Canonul 61 al Sinodului la VI-lea Ecumenic, opreste de la Sfanta Impartasanie pe cei ce merg la ghicitori, la carti de joc si la alte asemenea, spre a afla cele viitoare, timp de 6 ani.
Dar si Sfanta Scriptura arata cat de greu pedepseste Dumenzeu pe cei ce alearga la vrajitori: „Pe fermecatori nu-i lasati sa traiasca” (Iesirea 22,18) si iarasi zice: „si barbatul sau femeia, oricare dintre ei se vor face descantatori sau vrajitori cu moartea sa se omoare; pe amandoi cu pietre sa ii ucideti ca vinovati sunt (Lev.29,27) Si iarasi sufletul care se va duce la descantatori sau vrajitori ca sa curveasca in urma lor Eu voi intoarce fata Mea impotriva sufletului aceluia si-l voi pierde din poporul lui.” (Lev.20,6. Gal 5,20).
Vedem ca pe imparatul Manase, l-a pedepsit Dumnezeu cu robie amarasi grea in Babilon, ca „el a trecut prin foc pe fiii sai in Valea Ben-Hinon si a facut vrajitorie, farmece si magie; a adus oameni care chemau duhurile mortilor si fermecatori; si a inmultit relele impotriva Domnului maniindu-L (II Paralipomena-33,6).
Pe imparatul Saul l-a pedepsit Dumnezeu cu pierderea imparatiei si cu moarte de ocara pentru ca a lasat pe Dumnezeu si a mers la femeia ghicitoare, urmand ghiciturile ei” (I Regi 28,7). Iar pe imparatul Ohozia s-a maniat Dumnezeu ca a trimis sa intrebe pe vrajitoarea din Ecron.
Pacatul ghicirii cu carti sfinte
Vrajitorii cu carti sfinte amesteca vrajile lor cu rugaciuni, cu psalmi si alte cuvinte sfinte, adresate catre Maica Domnului si catre sfinti ca sa poata insela mai usor pe cei slabi in credinta.
„Acest fel de vraji il fac mai ales femeile cele rele, batranele si tigancile pentru a amagi pe cei slabi la minte. Cei ce ghicesc prin deschiderea Psaltirii si a altor carti sfinte, se opresc de la Sfanta Impartasanie pana la 7 ani, pentru ca Psaltirea este o carte sfanta cu multe prorociri in ea, insuflata de la Duhul Sfant, si este carte pentru rugaciune, iar nu pentru castigat bani si osanda vesnica.
Motivele pentru care crestinii cred in vraji
Crestinii cred in vraji pentru ca nu au credinta si frica de Dumnezeu, nu se roaga cu smerenie si credinta ca sa implineasca Dumnezeu cererile lor, nu stiu ce sa ceara prin rugaciunile lor lui Dumnezeu si nu citesc Sfanta Scriptura ca sa vada ce pedepse primesc vrajitorii si cei ce merg la vrajitori.
Crestinii cred in vraji pentru ca nu merg regulat la Sfanta Liturghie, nu postesc, nu se spovedesc si nu se impartasesc in cele 4 posturi randuite de Biserica Ortodoxa si nu cer la nevoie sfatul si rugaciunea preotului. Mai merg crestinii la vraji pentru ca uita fagaduinta data la Sfantul Botez cand au zis: „Ma lepad de satana si de toate lucrarile lui si de toata slujirea lui..” de asemenea, mai alearga crestinii la ajutorul diavolului cand Dumnezeu din anumite motive nu le indeplineste cererea lor, pentru ca nu fac voia Lui, uita de moarte si de judecata lui Hristos.
De aceea Sfinti Parinti ne indeamna sa alergam la Dumenzeu, la Biserica, la preoti iar nu la diavoli si la slugile lor.
Sfantul Ioan Gura de Aur ne sfatuieste zicand: „Va rog, fiti curati de aceasta inselaciune … si cand voiesti a pleca din casa ta, sa zici aceste cuvinte: „Ma lepad de tine satana si de cinstea ta si de slujirea ta si ma unesc cu Tine, Hristoase” Fara cugetarea aceasta, niciodata sa nu iesi din casa ta. Aceasta sa iti fie toiag , aceasta arma, aceasta cetate de aparare si impreuna cu aceste cuvinte fa si Semnul Sfintei Cruci.
Ca asa te vei inarma pretutindenea, si nu numai om, ci chiar diavol de te va intalni, nu va putea sa te vateme pe tine (Hristoitia p.316-317).
Cum se pot izbavi crestinii de vrajitorii si de farmecele diavolesti ?
Cel ce crede cu tarie in Dumnezeu, cel ce se roaga neincetat lui Dumenzeu si merge regulat la Sfanta Biserica nu va cere niciodata ajutor diavolilor si vrajile nu vor avea nici o putere asupra lor.
Cei ce au mers la vrajitori, la ghicitori si au cerut ajutorul lor, daca vor sa se mantuiasca, mai intai sa se spovedeasca de acest pacat si sa ceara canon. Apoi sa nu mai apeleze niciodata la vrajitori ci numai la Dumnezeu, sa participe la Sfanta Liturghie, sa se roage mult si cu lacrimi din inima. Si asa cu rabdare si credinta se vor izbavi de vraji so vor primi Duhul Sfant. Despre ceastea gasim invatatura in Sfanta Scriptura in urmatoarele locuri: Deuteronom.4.29; Psalmul 118,58; Ieremia 29,13.
Cuvant al Sfantului Ioan Gura de Aur pentru cei ce alearga sa se tamaduiasca prin vraji si descantece
Mai bine este sa murinm crestineste, decat sa mergem la vrajmasii lui Hristos. Ce castigam tamaduindu-ne (cateodata) trupul alergand la vrajmasii vrajitori, iar sufletul pierzandu-l ?
Ce ne foloseste putina mangaiere pamanteasca, iar dincolo in focul cel vesnic ?
Daca esti bolnav adu-ti aminte de dreptul Iov. Caci el dupa ce a ramas fara fii, fara avere, nu a blestemat pe Dumnezeu, si a zis: „Domnul a dat, Domnul a luat. Fie numele Domnului binecuvantat”. Si in rani grele zacand sapte ani, n-a cautat tamaduiri la vrajitori (cum il sfatuiau prietenii lui) ci asa a grait: „mai bine imi este a muri decat sa-mi vand credinta”.
Adu-ti aminte omule, ca nu iti vor lua durerea descantatorii, ci numai te vor incarca de pacate mai mari.
Odata ce ai lasat pe Dumenzeu si alergi la diavoli, cum te vei mai putea ruga? Ce vei raspunde lui Dumnezeu ?
Pentru ce iti pierzi sufletul ?
II. Ce trebuie sa faca crestinii pentru a se izbavi de vraji , farmece, deochi si alte lucrari diavolesti
In cele mai multe cazuri, vrajile farmecele si descantecele au putere asupra noastra datorita pacatelor noastre.
Pentru a birui aceste lucrari diavolesti, crestinii trebuie sa:
– posteasca in zilele de luni,miercuri si vineri iar in cele 4 posturi randuite de Biserica Ortodoxa (Postul Pastelui, Craciunului, Sfintilor Apostoli si Postul Adormirii Maicii Domnului) sa se spovedeasca, sa se impartaseasca, daca primesc dezlegare;
– daca sunt opriti de la Sfanta Impartasanie e bine sa ia Agheasma Mare de la Boboteaza pana la 14 ianuarie , in fiecare zi, inainte de a manca si dupa aceasta Anafura.
In celelalte zile ale anului, e bine inainte de masa sa ia intai Anafura si apoi Agheasma mica si sa traiasca in curatie trupeasca;
– sa participe la Sfanta Liturghie in Duminici si Sarbatori si la Sfantul Maslu;
– sa mearga in pelerinaje, la Sfintele Manastiri si sa participe la Utrenie, Acatist, Sfanta Liturghie si Sfantul Maslu;
– sa stropeasca in chipul Sfintei Cruci prin casa si in gospodarie cu Agheasma Mare (in perioada 6 ian – 14 ian) si cu Agheasma Mica in celelalte zile zicand rugaciunea: „sa invie Dumnezeu, sa se risipeasca vrajmasii Lui…”;
Sa se roage zilnic si sa implineasca canonul de rugaciune: Rugaciunea de dimineata. Cinstitul Paraclis sau Acoperamantul Maicii Domnului, Rugaciunea de seara si inchinaciuni si metanii dupa canonul dat de duhovnic.
Cei mai ravnitori si cu dragoste de Dumnezeu si pentru aproapele sa se roage la miezul noptii (Canonul de rugaciune, Utrenia si Psaltirea si sa practice rugaciunea lui Iisus).
Sa citeasca din Sfanta Scriptura si din alte carti folositoare de suflet ale Bisericii Ortodoxe. Să se facă Rugaciunea Cinstitei Cruci.
Pentru a izbavi de vraji, farmece si deochi, crestinii trebuie:
– sa cheme preotul acasa ca sa sfinteasca locuinta si sa citeasca rugaciuni pentru dezlegarea de vraji, farmece si deochi …
– sa participe la Hramurile si la Praznicele Imparatesti la sintele manastiri si Catedrale unde se citesc de catre arhiereu rugaciuni de dezlegare.
– sa paleteasca pomelnice la Sfintele Manastiri si Biserici unde sunt pomeniti de cate ori se savarseste sfanta Liturghie si celelalte slujbe. Pentru deochi crestinii trebuie sa ceara preotilor sa li se citeasca din Molitfelnic rugaciunea pentru izbavirea de aceasta suferinta iar, de nu este posibila aceasta, atunci sa se rosteasca de mai multe ori rugaciunea Tatal nostru, pana inceteaza suferinta, fara a tine seama de numarul de rostiri ale acestei rugaciuni.
Este gresit si deci pacat sa se apeleze la descantatori pentru izbavirea de a deochi, ori crestinul sa rosteasca descantece sau sa stinga carbuni in apa si apoi sa bea aceasta apa ori sa se rosteasca rugaciunea Tatal nostru de un numar de ori fixat.
Daca crestinul cuprins de suferinta deochiului nu stie sau nu poate rosti rugaciunea Tatal nostru, aceasta rugaciune poate fi rostita de un alt crestin pana inceteaza suferinta nefacand nici un alt fel de gest sau randuiala.
Rugaciuni pentru izbavirea de farmece si vraji
Crestinul stand in genunchi in fata icoanelor Mantuitorului nostru Iisus Hristos, a Maicii Domnului, si a Sfantului Vasile cel Mare se inchina de 3 ori si zice:
Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie.
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu,pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale si ale Sfantului Vasile cel Mare si ale tuturor Sfintilor Tai, miluieste-ne pe noi. Amin.
Apoi: Nadejdea mea este Tatal, scaparea mea este Fiul, acoperamantul meu este Duhul Sfant, Treime Sfanta, slava Tie.
Si apoi iarasi: Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie.
Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului care pretutindeni esti si toate le implinesti; vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sinte Tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi (de 3 ori).
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.Si acum si pururea si in vecilor Amin.
Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi, curateste pacatele noastre, Doamne curateste pacatele noastre. Stapane iarta faradelegile noastre, Sfinte cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele tau. Doamne miluieste (de 3 ori).
Slava… Si acum ….
Tatal nostru ….
Apoi: Pe tine te stiu folositoare si pazitoare prea tare a vietii mele, Fecioara de Dumnezeu Nascatoare, care risipesti tulburarea napastelor noastre si farmecelor asupririle diavolilor, asadar tie ma rog intotdeauna, izbaveste-ma din apasarea ne cazurilor mele (de 3 ori ).
Crezul și psalmii 139, 53, 50, 37.
sursa: parohiasfserafimdesarov.ro