„Munca este rugăciunea mâinilor”
Am gasit undeva o expresie care mi-a placut foarte mult, intr-o carte de predici a Parintelui Episcop Vasile Coman de la Oradea, Dumnezeu sa-l odihneasca. El zicea ca: „Munca e rugaciunea mâinilor”. E foarte, foarte frumos: „munca este rugaciunea mâinilor”.
Sfantul Antonie cel Mare a primit indrumarea aceasta: sa impleteasca rugaciunea cu munca. Nu i s-a spus cata rugaciune sa faca, nu i s-a spus cata munca sa presteze, dar i s-a spus sa nu se bazeze numai pe rugaciune si sa nu se bazeze numai pe munca, ci sa impleteasca munca cu rugaciunea. Aceasta este, de fapt, directiva esentiala din Pateric. Sa nu te tii numai de munca, ci, cel mai bine, este sa faci si din munca o rugaciune. Am zis ca munca este rugaciunea mainilor. Sa ii dai valoare de mintuire, valoare aducatoare de mintuire muncii pe care o prestezi, pe care si prin care te disciplinezi launtric.
La mine vin oameni la spovedit si ii intreb daca se roaga dimineata si seara, si-mi zic: „Parinte, dimineata-s grabit si seara-s ostenit”. Si asa este, e o realitate. De ce? Pentru ca omul nu gaseste timp, nu isi proportioneaza lucrurile in asa fel incat sa aiba timp si pentru Dumnezeu.
E adevarat ca sunt oameni care nu pot sa-si gaseasca timp, de exemplu oamenii de la tara, care lucreaza toata ziua, de dimineata pina seara, cum se zice, zilumina. Sigur ca nu se mai pot angaja la rugaciune cu un program mai intins si cu citiri din cartile de rugaciuni si nu putem avea pretentia sa-si faca un program asemanator cu al calugarilor. Insa altceva putem sa facem, si anume, sa-i indemnam ca lucrul pe care-l fac, munca pe care o presteaza, sa o faca cu gandul la Dumnezeu si sa le fie ca un fel de rugaciune.
In Filocalie, in volumul I, este o scriere a Sfantului Ioan Casian intitulata: „Despre cele opt ganduri ale rautatii” si acolo, in al saselea cuvant, „Despre trindavie”, se spune ca cineva care munceste, de obicei e luptat de un singur drac, pe cind cei care nu muncesc, sunt luptati de o multime nenumarata de draci si ca e mai usor sa te lupti cu unul decat cu multi.
Mie cam rusine cind dau mina cu un om cu mainile batatorite, ca n-am si eu mainile batatorite, ca tare mi-as dori asa ceva. Adica mi-as dori sa fiu, sa ma pot incadra intr-o munca din aceasta, care face bataturi. Mai glumesc eu cateodata si zic ca bataturile mele sunt la minte.
sursa: crestinortodox.ro