Ce se întamplă cu oamenii care mor nespovediți
Unul din marile ajutoare duhovniceşti dobândite de cei care părăsesc viaţa aceasta şi merg în cea de dincolo este Sfânta Spovedanie. Şi iarăşi, o mare pierdere pentru cei ce părăsesc această viaţă şi merg în cea de dincolo este lipsa Spovedaniei. Mântuitorul Iisus Hristos le-a spus Sfinţilor Apostoli şi prin aceştia, la rândul lor, până azi, episcopilor şi preoţilor, că „oricâte veţi lega pe pământ vor fi legate şi în ceruri şi oricâte veţi dezlega pe pământ vor fi dezlegate şi în ceruri” (Matei 18, 18). Legarea şi dezlegarea o luăm numai aici pe pământ. Dincolo vom suporta doar consecinţele.
Niciodată nu putem şti sfârşitul vieţii noastre; de aceea este bine să ne spovedim în fiecare an, în toate posturile. Iarăşi, nu putem şti vârsta la care viaţa noastră se va sfârşi. Foarte mulţi tineri mor nespovediţi. E de la sine înţeles că cea mai mare tragedie pentru un om şi urmaşii familiei sale este să moară nespovedit. Că e tânăr sau că e bătrân, este acelaşi lucru până la urmă. Mulţi cad în eroarea de a zice că se vor spovedi când vor fi mai bătrâni. Niciodată nu putem şti sfârşitul vieţii sau dacă ajungem ori nu la bătrâneţe. De aceea omul trebuie să se spovedească de la 7 ani în sus, fiecare, în timpurile rânduite de Biserică sau când simte nevoia de a se spovedi.
Spovedania înseamnă dezlegare, uşurare. Tot timpul trebuie să fim dezlegaţi şi uşuraţi de păcate prin Taina Spovedaniei. Toate păcatele nespovedite se transmit urmaşilor celui decedat. Cei care mor nespovediţi nu au parte, prin urmare, de acea mare dezlegare fundamentală pentru viaţa de dincolo. Ei trec dincolo nedezlegaţi, sunt legaţi în păcatele lor. Dincolo nu mai pot fi dezlegaţi de nimeni. Mântuirea unui creştin nu poate fi garantată fără Taina Sfintei Spovedanii.
Arhim. Ioachim Pârvulescu | Lumina pentru candela din suflet
„Toate păcatele nespovedite se transmit urmaşilor celui decedat.” -- Cred ca este o exagerare afirmatia asta.
1. Inteleg ca parintii mananca agurida si urmasilor li se strepezesc dintii -- copii patimesc din pricina pacatelor parintilor -- corect -- (ce sansa are la pace , liniste , bucurie, un copil ai carui parinti sunt, de exemplu, alcoolici. Ce mosteneste de la parinti? Inca din copilarie suferinta, Nu discut aici despre lucrarea lui Dumnezeu care poate face minuni in viata fiecaruia. Deci se aplica afirmatia cu agurida).
2. Daca pacatele nespovedite se transmit urmasilor, atunci urmasii cum se pot spovedi de ele ca sa fie iertate, mai ales ca ei nu le cunosc. Ce vor face ca sa scape de ele?
3. Pot sa fiu judecat pentru un pacat pe care nu l-am facut?
Inteleg ca pot mosteni urmarile pacatelor parintilor mei dar nu si pacatele lor.
pana si genetica ne invata ca un om alcoolic va lasa in urma oameni predispusi spre dependente !