De ce unora li se face rău în timpul slujbelor?

De obicei, în timpul slujbelor li se face rău celor care nu şi-au mărturisit păcatele. În timpul slujbei, harul lui Dumnezeu acţionează, dar sufletul pătat nu-l poate primi şi atunci omului i se face rău. Aceasta se întâmplă mai ales în timpul Cununiilor. Atunci, Biserica este goala, luminoasa, iar aerul, curat.

După ce începe Cununia, miresei i se face rău şi leşină… Însă cel care se va mărturisi cu inima curată şi va începe să se roage, va fi ajutat de harul Domnului să crească duhovniceşte.

Un astfel de om se simte bine în biserică, parcă se scufundă într-un ocean de dragoste la auzul cântărilor şi rugăciunilor bisericeşti. Dragostea lui Dumnezeu nu-l sufoca pe om, ci doar îl face să uite unde se află – în cer sau pe pământ.

O slujbă lungă (în mănăstirile de la Muntele Athos poate ţine şi 14 ore) i se pare atunci ca o clipă, fără să-şi dea seama. Dar asta se întâmplă doar cu cei care se roagă des, care se obişnuiesc cu starea de har şi rugăciune încă de acasă. Unii ca aceştia vin la biserică, unde rugăciunea lor lăuntrică este continuată de cea a slujbelor.

Părintele Ambrozie Iurasov

loading...

De asemenea, ai putea dori...

17 răspunsuri

  1. Anotherme spune:

    Se intampla celora care s-au adaptat la cantitati reduse de oxigen. Personal mi se face rau de la mirosul de tamaie , nu il pot suporta 🙂 Si nu il am pe diavol in mine contrar asteptarilor , sunt mai buna decat jumatate din credinciosi pe care ii cunosc . Am fost credincioasa o perioada lunga de timp , dar ” crede si nu cerceta” nu a fost nicioadat motto-ul meu .
    „Afla adevarul si adevarul te va elibera ”
    Sper din suflet ca voi credinciosi , sa va treziti din indoctrinarea asta in masa .

    • Admin spune:

      1. „Crede si nu cerceta” nu are nicio legatura cu dogmele bisericii ortodoxe.
      2. Faptul ca va considerati mai buna decat altii, reprezinta caderea intr-un mare pacat al mandriei.
      3. Faptul ca nu suportati mirosul de tamaie ar trebui sa va faca sa va puneti un semn de intrebare. Stiti cine fuge de tamaie?!!!

      • Anotherme spune:

        dar oare voi nu va credeti mai buni decat noi ateii ? Nu e vorba ca nu suport mirosul de tamaie , pur si simplu nu imi place ….. nu cred ca e ceva atat de iesit din comun 🙂 Nu cred nici in diavol :)Imi cer scuze daca neurotransmitatorii/neuroreceptorii mei nu raspund pozitiv la stimuli externi cu miros ciudat 🙂 s

      • zenuta spune:

        Bun raspuns Domnul sa aibe mila de noi pacatosii

  2. nunya spune:

    Da chiar asa, Anotherme… Faptul ca nu suportati mirosul de tamaie ar trebui sa va puna pe ganduri… Poate aveti vreo alergie :))

    Si mie mi se facea rau in biserica de cele mai multe ori cand eram copil si ma ducea bunica la slujba de duminica. O viata intreaga am trait cu impresia ca se intampla din cauza lipsei de oxigen, aglomeratia si mirosul puternic de tamaie. Bun de stiut ca era de la pacate. Ca deh un copil are atat de multe nu? :))

    Fiti seriosi oameni buni.

    • Anotherme spune:

      In sfarsit ceva gandire rationala . Ma gandesc daca sunt capabili sa catalogheze alergiile ca o pedeapsa pentru lipsa credintei :).. asta ar fi cireasa de pe tort 🙂

  3. mmm spune:

    Adevarati crestini ortodocsi nu se cred mai. buni decat alti oameni din contra ei se considera cei mai pacatosi pentru ca smerenia sa nu fie inlocuita de mandrie

    • Anonim13 spune:

      Adevaratii crestini ortodoxi pun „cs” in loc de „x” si pun semnele de punctuatie prost.

      • Admin spune:

        Mai studiaza si te astept cu inca un comentariu. Ce-ai scris tu e incorect. Comentariul pe care il blamezi e scris foarte bine.

        • Cineva spune:

          Bine ca pluralul ortodox-ortodocsi e emblematic pentru limba romana :)) ce sa-i faci daca articolul hotarat nu prea merge la biserica! Pana la ortodocsi,mai aveati adevaratii!
          Mai studiati amandoi! :))

          P.S.pt mmm- Adevaratii crestini ortodocsi nu chiulesc de la orele de romana!

  4. Cucu spune:

    E corect doar dacă ai 7 ani și nu ai fost la școală…

  5. Adeline spune:

    Oh god! This is so wrong at so many levels! I am a free thinker, I am against religion, but I occasionally visit churches for cultural reasons. Culmea e ca nu am lesinat niciodata in biserica. Oare de ce? 😉

  6. Eusebiu spune:

    Am participat la o căsătorie la o biserică in Braila, lângă grădina mare. In present am domiciliul in Bucuretsi dar sunt brăilean, cunosc aceasta biserica despre care noi spuneam ca e lipovenească. Când mergeam în gradina mare ne simteam confortabil in preajma ei. Ei bine, la începutul ceremoniei părintele ne-a rugat ca in timpul slujbei să rămânem la locul nostru indifferent ce se întâmplă. Și el însuși a tras zăvorul la ușă. Nu am mai intilnit asa ceva. Nu cred ca acest gen de anunt este in protocoll unei ceremonii pentru căsătorie religioasă. Ei bine, incepe ceremonia religioasă si pe masura ce părintele slujea si citea din Sf Biblie, mireasa a inceput să respire foarte greu si a fugit la ușă incercând să o deschidă. Sincer sa fiu, acel zăvor il putea deschide oricine , orce copil. Participantii la slujba pentru căsătorie s-au intors cu fata către mireasa dar au stat la locul lor, nimeni nu vocifera, părintele slujea mai departe. Mireasa parcă eliberata de o presiune a revenit usurată la locul său in fața părintelui.
    Sunt o persoană sensibilă la tot ceea ce tine de ortodoxie. Familia mea mi-a cultivat o credință sinceră. Dar particiarea la aceasta cununie religioasă mi-a trezit atenția la forta spiritual a preotilor ortodocsi.
    Au trecut 10 ani de la acel eveniment si acum când vă împărtășesc acestea am lacrimi in ochi, lacrimi de bucurie că aparțin unei credințe foarte puternice.

  7. mihai spune:

    In lacasurile de cult de mari dimensiuni acest fenomen dispare. Spatialitea linisteste. Veti vedea dupa ce va fi gata Catedrala Mantuirii Neamului…

    In spatii inguste, stramte, disconfortul cauzat atat de lipsa de oxigen cat si de energiile altora care se intrepatrund conduc la starile de rau, de moleseala…

  8. Florin spune:

    Fara suparare dar cred ca articolul este o prostie… din mai multe puncte de vedere:
    1. In ziua nuntii miresele de obicei nu mananca si dupa cateva ore de plimbat de colo colo cand dau de miros de tamaie si lumanare arsa le este rau;
    2. Bisericile nu sunt in nici un caz goale, sunt pline de invitati… aerul este inbibat de miros de tamaie, lumare arsa si daca nu e prima cununie probabil si de unele mirosuri de la nunta trecuta (depinde cat e de mare biserica);
    Am filmat la o nunta unde nu se putea vedea altarul din usa bisericii din cauza fumului de tamaie…

  9. Helen Helencita spune:

    Eu am povestea mea reala .Am crescut la orfelinat,aveam un coleg de clasa la liceu care cânta în corul bisericii,atunci L-am rugat sa mă ia cu el duminica la slujbe.niciodata nu reușeam sa stau pana la final deoarece în 5 minute eram leșinat. Am ajuns într-o familie foarte buna după ce am terminat liceul și ei au fost care au descoperit problema mea .Primul răspuns al părintelui de la biserica a fost ca sunt nebotezata și de aceea am acele stări de leșin. Aceasta familie s-a oferit sa mă boteze (aveam 19 ani) și atât îmi aduc aminte: ca nu am apucat sa zic a 3 a oară „m-am lepădat de satana”ca am leșinat și am dormit pana a 2 a zi la prânz. Din ziua aceea nu am mai avut probleme cu mirosul de tămâie sau sa leșin când mă aflu în biserica.Dumnezeu ne pune la încercare pe toți .Și El este pretutindeni.sanatate tuturor și aveți grija de voi!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *