Care este cea mai mare greşeală pe care un bărbat poate să o facă în relaţia cu o femeie?

constantin-necula

Cum vedeaţi femeia la 20, la 30 de ani şi cum o vedeţi acum?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Cu acelaşi respect. La 20 de ani nu eram preot ci mă pregăteam să finalizez stagiul militar. Furat de perspectiva unei admiteri la teologie am descoperit teologia Maicii Domnului, care mi-a reconfigurat respectul pentru femeie. La 30 de ani, preot, acest respect s-a configurat într-o icoană nouă. Bunicii, mamei, sorei şi soţiei mele s-a adăugat fiica mea, o feminitate fragilă şi minunată, cum a rămas până astăzi.

Ce aţi căutat mereu la o femeie?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Decenţa. Linia unei culturi interioare cuminţi. Frumuseţea cuminte, lipsită de vulgaritate.

Ce nu aţi înţeles niciodată la o femeie, părinte Constantin?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: De ce suportă la nesfârşit măgăriile unui soţ violent, de exemplu, punând dinainte nevoia de a avea tată pentru copiii săi. Un tată violent distruge pacea casei şi fură copilăria pruncilor săi. Iar femeii îi distruge feminitatea, darul de preţ al unicităţii ei creatoare.

Care este cea mai mare greşeală pe care un bărbat poate să o facă în relaţia cu o femeie?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Orice greşeală în raport cu exigenţele unei femei e mare. Nu există relaţii umane perfecte, dar tensionarea pe imperfecţiuni naşte frustrare şi fracturi sufleteşti majore.

Părinte, dar cea mai mare greşeală a femeii în relaţia cu bărbatul?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Să-l anuleze cu pretenţii absurde. Distrugând tocmai libertatea reacţiei, a voinţei care limpezeşte iubirea.

Există femeia ideală? Cum arată ea?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Cu riscul de a supăra comentatorii încinşi în cuptorul valorilor moderne, cred că Maica Domnului este un astfel de Model ideal. Nu uit că Hristos Însuşi socoteşte Biserica Sa drept Mireasă. O feminitate transfigurată în iubire. Pământean vorbind, raţional, cred că fiecare poartă cu sine un model feminin care prinde contur prin maturizare şi răbdare. Orice fetiţă se visează prinţesă, orice femeie regină. E limpede că împlinirile ţin de Cer.

Sunt femei pe care le-aţi luat ca model, părinte conferenţiar?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Sigur. Povestesc ca bunica, zâmbesc ca mama, raţionez ca Doamna mea de Matematică din Liceu. În plan duhovnicesc sunt marcat de modelul Maicii Ierusalima de la Tismana. Apoi sunt câteva autoare de psihologie (Lita Basset) ori literatură (Julia Navarro) la care mă raportez cu mare bucurie. Modelul pedagogic l-am descoperit în Africa, în Ghana. Sub un copac umbros, duminica dimineaţa, o Madame- învăţătoarea satului, cântând lui Dumnezeu cu pruncii. Ca un oftat de fericire.

Cum vi se pare că e reprezentata astazi femeia in societate? E ea egala barbatului?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: E greu de răspuns. Pentru că exigenţele acestei egalităţi sunt modificabile aproape în permanenţă. Eu cred că femeia depăşeşte bărbatul. Când se mulţumeşte doar să-l egaleze îmi pare că pierde perspectiva. Mă întreb mereu dacă urletul unui şef de multinaţională pentru a împlini targetul zilei e mai important decât surâsul cu miros de lapte al pruncului. Fără ca această întrebare să trimită femeia la cratiţă. E un duh de ocrotire ce face din femeie scară spre cer. O fragilitate plină de forţă.

Ce sfat i-aţi da unui tânăr de 20 de ani, în privinţa relaţiei cu femeile, părinte?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Temperanţă şi respect. Orice forţare naşte răni. De cele mai multe ori greu vindecabile. Ori chiar nevindecabile. Să-şi crească iubirea în decenţă.

Articol relatat de portalul gandul.info

loading...

De asemenea, ai putea dori...

6 răspunsuri

  1. Ion Ion spune:

    Pacat ca acest parinte nu explica cu Sfintele Scripturi ci inventeaza tot felul de definitii dupa experienta dansului de viata, ori dansul ar trebui sa dea definitiile din Sf. Scripturi. Urmarindu-l pe dansul in tot felul de materiale video sau scrise am observat ca in general ia partea femeilor, facandu-le astfel pe plac, iar pe barbati ii trateaza ca si cum ar fi niste betivi, neseriosi sau orice altceva si nu Iisus-ul din familia sa dupa cum scriu scripturile. De altfel nu-i singur dintre preotii ortodoxi care se poarta astfel. Nu mai vorbim de felul sau cotzcar si sugubatz de a prezenta lucrurile. Pe mine altfel nu ma deranjeaza felul dansului stiind ca pana la urma va plati pentru ceea ce face, dar e pacat mai ales pentru ca va plati si familia dansului si oamenii care-l urmeaza. Daca ar fi sa dau unsfat oamenilor ar fi urmatorul: CITITI SFINTELE SCRIPTURI. NOUL TESTAMENT ar fi destul pentru a intelege Adevarul. Bunul Dumnezeu sa ne dea la toti intelepciunea de care avem nevoie pentru Al Intelege si Al putea urma !

    • DitaHolmes spune:

      nici cu cel intervievat nu sunt neapărat de acord, dar cu tine nici atât. mai citește încă o dată Scriptura, dar cu atenție, și vei vedea că bărbatul nu e nici pe departe Iisusul familiei
      Nu vorbim de modul abalfabet în care masacrezi limba română

    • Alt Ion spune:

      Pacat ca sunteti asa de serios. Nu va deranjeaza felul dansului pentru ca stiti ca „va plati” sau pentru ca chiar nu va deranjeaza? :))) Biserica Ortodoxa traverseaza vremuri grele, incruntarea canoanelor ar indeparta oamenii actuali de Biserica, nu i-ar atrage, deci stilul parintelui e binevenit. Iar ce spune e fundamentat pe iubire, la fel ca si ce spune Sf. Ap. Pavel -- iubirea femeii de catre barbatul ei.

    • David spune:

      Cu ce te-a apropiat de rai comentariul asta? Sunt tare curios cum explici asta -- scripturistic vorbind, bineinteles.

      Pui de smecher ce esti.

  2. nutu constantin spune:

    Educatia se face in familie chiar de la varste fragede. Deprinderile se formeaza prin repetitiie continua dar diversificata pentru a nu plictisi si instala rutina(rugina).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *