Criza Biliară – Tratamente naturiste și regim alimentar
Crizele de bilă, colecistitele sau colicile biliare se află în topul celor mai frecvente cazuri de urgență, din cauza durerilor acute și intermitente prin care se manifestă. Specialiștii avertizează că aceste crize biliare sunt cauzate de consumul de mese copioase și alimente grase. După eliminarea stării de indigestie prin vărsături și gaze, colicile se potolesc.
Criza de bilă – Simptome și cauze
Mai ales femeile sunt afectate de crizele biliare, în urma unui regim alimentar greoi: sarmale, rântașuri, sosuri, maioneză, smântână, ouă, agravat de supărări, stări nervoase sau emoții puternice și efort fizic prelungit. Crizele de bilă survin brusc, de regulă după masa de seară sau noaptea. Durerea se resimte la nivelul ficatului, sub coaste. Pot să apară frisoane, febră, greață, vărsături, balonare, migrene, astenie, gust amar în gură.
Criza biliară – Tratamente naturiste
Netratate la timp, crizele biliare pot duce la formarea calculilor biliari (pietre din colesterolul care provine din consumul de grăsimi, și alimente grase) și poate apărea litiaza biliară.
• Tinctură de brusture
Se iau câte 20-30 de picături, de 3 ori pe zi, diluate cu 50 ml de apă. Tinctura este foarte bună pentru ficat și bilă, putând fi administrată inclusiv în cazuri de dischinezie biliară și litiază biliară. Nu este ia fără acordul medicului în sarcină sau alăptare. Nu se vor depăși dozele recomandate.
• Ceaiuri din plante
Cele mai bune ceaiuri medicinale pentru colecistită sunt: ceaiul de sunătoare, ceaiul de mușețel, ceaiul de anghinare, ceaiul de păpădie și gălbenele, cicoare, pelin, sau ceaiul hepatic special conceput pentru aceste afecțiuni, care se găsește la magazinele naturiste.
Ceaiurile de măceşe, de albăstrele, de mentă, flori de salcâm, gălbenele, păpădie, anghinare, cicoare, pelin, sunătoare ajută la evacuarea lichidului biliar
• Sirop de ridiche neagră
Se poate prepara acasă. Într-o oală de lut, se așează câteva felii de ridiche neagră (curățată) și un strat de zahăr. Se pune un nou rând de ridiche neagră și apoi un strat de zahăr. Se lasă la macerat 2 zile, până la înmuierea legumei. Va rezulta un sirop medicinal foarte bun. Se iau câte 4-6 linguri pe zi. Este un leac minunat și pentru tuse.
• Comprese cu plante
Extern, se aplică pe zona vezicii biliare (zona centrală a abdomenului superior) comprese cu terci de coada-calului, tătăneasă sau varză. Aceste trei plante ajută la calmarea durerilor de bilă. Înainte de aplicare compresei se unge pielea cu unguent de gălbenele, untură sau ulei.
Regimul alimentar criza biliară
Când apar crizele biliare dureroase, pofta de mâncare a bolnavului poate fi stimulată cu sucuri naturale: suc de morcov, suc de sfeclă roșie, suc de țelină, suc de mere, suc de lămâi, portocale, struguri sau afine. Cura cu sucuri se poate urma și o săptămână, pentru o recuperare mai rapidă și completă.
După o criză biliară, se recomandă repaus și o dietă în mare parte lichidă, pentru a evita agravarea bolii. Se pot consuma ceaiuri din plante cu efect calmant (cimbrișor, mușețel sau mentă), sucuri de legume sau supe din zarzavaturi. Apoi se pot introduce fructele, legumele, laptele dulce, iaurtul, brânza de vaci, cașul dulce, carnea de pește sau de pui, slabă în general, supele de legume sau omleta din albuș.
Sosurile nesănătoase se vor înlocui cu sos de roșii, sos de fructe sau legume. Se mănâncă doar pâine uscată sau prăjită, mămăligă, orez sau budincă. Foarte bun este pătrunjelul, consumat proaspăt, dimineața înainte de masă, apoi la celelalte mese ale zilei.
Trebuie să existe 5-6 mese pe zi, la ore cât mai fixe. Seara nu se vor consuma alimente grele sau grase.
Criza biliară – Alimente interzise
– Carne grasă (de porc, de oaie, de vânat, pește gras), slănină, untură
– Mezeluri, afumături, pastramă, conserve, creieri, rinichi, ficat
– Icre, brânzeturi grase, drob de miel
– Cafea, cacao, ciocolată, înghețată
– Piper, ardei roșu, boia, hrean, muștar
– Băuturi alcoolice, băuturi carbogazoase
Articol relatat de portalul lataifas.ro