Cum se face un pomelnic și care sunt condiţiile obligatorii pentru a fi pomeniţi la Sfânta Liturghie
Pentru cei vii ce se vor pomeni:
Se scriu:
-părinţii trupeşti,
-părintele duhovnic,
-naşii de botez şi de cununie,
-soţia / soţul / copiii,
-rude şi prieteni
Condiţii obligatorii pentru a fi pomeniţi la Sfînta Liturghie:
-să fie botezat în Biserica Ortodoxă,
-să fie cununat în Biserica Ortodoxă,
-să nu fie cununat cu rudenii trupeşti (pînă la gradul …) sau duhovniceşti (naşi cu fini, sau rude ale cumetrilor)
-să aibă naşi botezaţi şi cununaţi ortodox,
-să fie drept-credincioşi (să creadă în Sfînta Treime, Maica Domnului, Sfinţi; să cinstească Sfînta Cruce, icoanele, sfintele moaşte),
-să ducă o viaţă evlavioasă ortodoxă (rugăciune, post, prezenţă la biserică, spovedanie, milostenie şi alte fapte bune ale credinţei)
“Viaţă evlavioasă ortodoxă” înseamnă:
-să nu fie: curvari, hoţi, beţivi, petrecăreţi, fumători, drogaţi, hulitori, atei, apostaţi, batjojcoritori de orfani şi văduve, ucigaşi, răpitori, scandalagii, răzbunători etc.
-să nu practice: masturbare, perversiuni: împreunări anale / orale, cu animale; homosexualitate şi lesbianism sau pedofilie.
-să nu săvîrşească, să nu mijlocească, să nu îndemne sau să încurajeze practicile şi metodele contraceptive: păzire (calendar, prezervativ, sterilet), băi, leacuri, pastile, avort,
-să nu aibă profesii imorale, prin care se aduc prejudicii (directe sau indirecte) Bisericii şi mîntuirii altora, de pildă: patron de bar, sex-shop, casă de toleranţă, regizor / actor, redactor TV, editor de publicaţii antiortodoxe (eretice, erotice, umanist / evoluţioniste), traficanţi de droguri, femei, arme etc.
-să nu fie francmasoni: funcţionari în organizaţii, organisme, societăţi, fundaţii, asociaţii, cluburi şi ligi naţionale şi europene.
-să nu emită prin politica lor legi ce încalcă suveranitatea, autoritatea şi autonomia Bisericii şi a ţării (integrări, adeziuni, afilieri la organizaţii internaţionale: NATO, UE, ONU, UNESCO, FMI, Banca Mondială, Mişcarea Ecumenică etc.)
-să nu creadă în vrăji / superstiţii populare ori “ştiinţifice” păgîneşti şi să nu ia sfat în necazurile lor de la vrăjitori şi ocultişti (chiar botezaţi ortodox): radiestezie, bioenergie, acupunctură, telepatie, telekinezie, hipnoză, dianetică, meditaţie transcendentală, spiritism, yoga, sau alte forme de vrăjitorie europeană şi orientală.
Toţi aceştia se pot pomeni 212doar la Psaltire şi Sfîntul Maslu (şi se pot spovedi).
Nu prea sunt de acord cu acest articol. Cum adica scriem doar „sfintii” la sanatate? Dar daca ai un tata,frate -- betiv? sa nu-l scrii la sanatate, sa nu te rogi pentru el ca Dumnezeu sa-l intoarca la viata? Sau daca ai pe cineva apropiat, care nu vine la biserica? nu te rogi pentru sanatatea lui? Doar trebuie sa-ti iubesti aproapele cape tine insuti?? Daca ne rugam pentru cei adormiti, pentru iertarea pacatelor, nestiind ce-i cu sufletele lor? Ce facem pentru salvarea acestora vii??
De multe ori din dorinta noastra de a face un lucru considerat bun, ajungem să nesocotim Canoanele Bisericii, iar acest lucru poate atrage după sine chiar și vatamarea noastra sau a celor dragi nouă. Pentru sufletele incercate, care s-au îndepărtat de Biserică, există posibilitatea pomenirii acestora la alt tip de slujbe sau rugăciuni.
Dorina, draga nucred ca ai citit articolul cu femeia ce isi punea nustiu ce ruda sinucigasa pe pomelnic si a patimit vreo 40 de ani, pana din gresala a corectato un preot si a scapat de chin.
Toiagul de fier din mana Pastorului care e Iisus Hristos , sunt canoanele, ca noi oile sa ne indreptam comportamentul.