Dr. Pavel Chirilă: „Cei care ţin post fac foarte rar cancer, aşa că este bine să postiţi periodic“
Expresia „stil de viaţă sănătos” este întâlnită la fiecare pas. Cu toate acestea, din păcate, prea puţine persoane au tăria de a renunţa la vechile obiceiuri şi de a merge pe drumul care ţine departe de medici şi spitale.
Căci, aşa cum se ştie deja, un stil de viaţă greşit e asociat cu rata crescută de cancere. De aceea, aşa cum spune şi doctorul Pavel Chirilă (foto), e trist că nu există suficientă putere pentru a sta departe de bolile moderne. E atât de uşor să previi şi să trăieşti frumos! Iată ce ne sfătuieşte în acest sens întemeietorul Fundaţiei „Sfânta Irina” şi al Clinicii „Nera”.
„Abuzul de proteine de origine animală e factor oncogen”
– Domnule doctor, Fundaţia „Sfânta Irina” se îngrijeşte de bolnavii de cancer. Ne puteţi da câteva sfaturi referitor la stilul de viaţă al pacientului oncologic, dar şi al oamenilor care vor să prevină îmbolnăvirea?
– „Centrul Medical Sanogenetic Fundaţia Sfânta Irina” a tipărit şi un pliant cu zece reguli de aur pentru a evita cancerul. Pe primul loc se află stresul, care are un efect puternic asupra vieţii psihice, apare brusc şi de multe ori în momente în care nu ai pe cine să te sprijini. De aceea, trebuie să facem tot posibilul să evităm situaţiile stresante! Apoi, abuzul de proteine de origine animală este factor oncogen, adică favorizează instalarea sau răspândirea cancerului în organism. De aceea, e bine să consumaţi doar carne de bună calitate – o dată-de două ori pe săptămână – sau cine poate să renunţe complet la ea şi să-şi ia proteinele din peşte, linte, ciuperci şi altele e şi mai bine. Mezelurile care conţin săruri nitrice sunt cancerigene, căci generează în corp substanţe numite nitrozamine, care favorizează apariţia şi dezvoltarea cancerului digestiv (esofag, stomac, ficat, pancreas şi colon). Aşadar, nu mâncaţi niciodată mezeluri care conţin săruri nitrice!
„Zahărul alb creează aciditate în corp”
– Despre zahăr ce ne puteţi spune?
– Zahărul alb rafinat stimulează factorul de creştere celulară, creează dismicrobism intestinal şi aciditate în corp, toate cu factor cancerigen. Cancerul de sân, de colon şi de prostată apare mai frecvent la consumatorii de zahăr. Concluzia, nu consumaţi niciodată zahăr alb!
Apoi, hormonii luaţi abuziv cresc incidenţa cancerului în sfera genitală la femei (sân, col uterin, ovar, uter). De aceea trebuie să evitaţi administrarea pilulelor contraceptive, a pilulei de a doua zi, dar şi a hormonilor de substituţie la menopauză ori a tratamentelor hormonale prelungite! Nu vă expuneţi abuziv la radiaţiile UV şi electromagnetice! Deci nu numai hrana ne îmbolnăveşte, ci şi poluarea electromagnetică, abuzul de telefoane mobile, de wireless, de staţii radar, antenele de la televiziuni, microundele sau aparatele de laborator. Deci există o poluare electromagnetică foarte mare în văzduh, care n-a existat niciodată în istoria omenirii. Şi e lucru dovedit prin studii că poate da cancer. De asemenea, prevenţia se face şi prin renunţarea la fumat.
– Din păcate, deşi ştiu acest lucru, puţini fumători renunţă la acest viciu.
– Da, fiindcă fumatul cauzează dependenţă. Dar acest obicei poate duce şi la instalarea cancerului de plămân. De altfel, 85% dintre bolnavii de cancer pulmonar sunt fumători. În plus, printre cele zece reguli de aur ale prevenţiei este trecut şi postul. Postitorii fac foarte rar cancer, aşa că e bine să postiţi periodic! Apoi, e benefic să faceţi zilnic mişcare: plimbare, înot, metanii, gimnastică, în funcţie de preferinţe! Stările conflictuale agravează efectele devastatoare ale stresului de orice natură. De aceea, trăiţi în pace cu toată lumea!
„Cosmeticele de calitate îndoielnică intoxică organismul”
– Ce altceva ar mai fi de amintit?
– Mai putem menţiona apoi cosmeticele de calitate îndoielnică, ce intoxică organismul din afară către interior, dar putem aminti şi apa, care nu e de calitate, sarea iodată – care nu e binevenită la normotiroidieni, hipotiroidieni şi la cei cu cancer de tiroidă… Tot la stilul de viaţă putem menţiona foarte frecvent tura de noapte.
– Vă rog să explicaţi cum poate dăuna aceasta! Nu doar pentru cei care lucrează noaptea, ci mai ales pentru cei care pierd nopţile în faţa televizorului sau prin oraş…
– Această inversare a bioritmului circadian face foarte mult rău corpului. Şi nu e perceptibilă imediat, ci în timp. Dar stresul rămâne cea mai mare problemă…
– Deci putem spune că bolile moderne sunt evitabile dacă sunt respectate aceste sfaturi!
– Da. Şi tocmai asta e tristeţea. Pot spune că îmbolnăvirea prin stil de viaţă e chiar stupidă. De exemplu, aşa cum am spus, mezelurile tratate cu săruri nitrice dau cancer frecvent. Dar e atât de simplu să nu mănânci mezeluri…
„Sarea neiodată se găseşte la magazinele cu produse naturiste”
– Ce e de făcut cu fructele şi legumele modificate genetic?
– E drept că Guvernul aprobă orice în materie de E-uri… De exemplu, băuturile răcoritoare din România sunt conservate cu benzoat de sodiu, în timp ce în ţările occidentale este folosit sorbat de potasiu, căci benzoatul de sodiu a fost pus în afara legii acum mulţi ani… Dar aici e şi o problemă de cultură. Cine are grijă de el cu adevărat e atent la ce cumpără, se aprovizionează de la producătorii locali, găseşte întotdeauna variante.
– Medicii interzic în multe cazuri sarea iodată, dar cea neiodată e mai greu de găsit. Ce indicii ne daţi?
– Într-adevăr, doar cei cu hipotiroidă trebuie să mănânce sare iodată, în rest toată lumea trebuie să consume sare neiodată. Poate fi găsită în magazinele de remedii naturiste…
– La dumneavoastră vin oameni la consultaţii şi în scop preventiv?
– În ultima vreme vin din ce în ce mai multe persoane să ceară sfaturi legate de stilul de viaţă, ceea ce e îmbucurător pentru cultura românească.
„Nu putem accepta că laptele praf e mai bun decât cel natural“
– Sunteţi adeptul produselor naturiste. Ce părere aveţi despre vaccinuri şi în special despre cele obligatorii?
– E bine să menţionăm că nu scrie nicăieri că sunt obligatorii. Mai mult, Ministerul Educaţiei chiar a dat un comunicat de presă cu circa o lună în urmă, în care spunea că, în România, niciun copil nu va fi oprit de la educaţie pentru că nu e vaccinat.
– Dar dumneavoastră sunteţi de acord cu ele sau nu?
– De la caz la caz. Eu am avut un pacient care a făcut meningită pneumococică de trei ori şi pe care l-am trimis la vaccin. Aveam clar dovada că are un gol vizavi de apărarea factorului pneumococ. Deci decizia trebuie luată cu discernământ, nu la grămadă, căci medicina nu e o ştiinţă sau o artă care se practică de-a valma. Fiecare pacient e unic.
– Cum stau lucrurile în privinţa laptelui praf?
– E o alimentaţie eroică, ce se dă la copilul mic doar dacă mama n-are lapte, iar asta numai câteva luni, până începe diversificarea. Dar nu pot fi de acord cu practica unor medici care sfătuiesc mama să dea lapte praf până la 2-3 ani. Adică nu putem accepta în niciun fel că laptele praf e mai bun decât cel natural.
Articol relatat de portalul taifasuri.ro