Efectul DOMINO: UE se face praf după BREXIT. Lideri europeni marcanți vor referendumuri în alte TREI țări
Marea Britanie a votat joi, intr-un referendum istoric, cu un scor de 52% la 48%, pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana dupa 43 de ani de apartenenta la blocul comunitar, noteaza BBC News pe site-ul sau, citat de Agerpres.
Capitala Londra si Scotia au votat covarsitor pentru ramanerea in UE, dar aceasta optiune a fost subminata de rezultatele slabe ale taberei anti-Brexit in restul zonelor. Tara Galilor si majoritatea zonelor din Anglia din afara Londrei au votat masiv pentru iesirea din UE.
Rata de participare la scrutin a fost de 71,8% — cea mai ridicata de la alegerile din 1992—, peste 30 de milioane de alegatori exprimandu-si optiunile.
Asa cum era de asteptat, pietele financiare au reactionat la rezultatul referendumului, moneda britanica, lira sterlina, coborand la cea mai scazuta cotatie fata de dolar de dupa 1985.
Italia
Liderul partidului italian de extrema-dreapta Liga Nordului, Matteo Salvini, a felicitat vineri Marea Britanie pentru ca a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana si a spus ca ar trebui sa urmeze Italia, transmite DPA.
„Bravo pentru curajul cetatenilor liberi! Inima, creierul si mandria au invins minciunile, amenintarile si santajul”, a scris Matteo Salvini pe contul sau de Facebook.
„Multumim, Marea Britanie. Acum este randul nostru”, a adaugat liderul Ligii Nordului, partid eurosceptic aflat in opozitie in Italia.
Franta
Partidul de extrema-dreapta francez Frontul National a cerut vineri organizarea unui referendum privind apartenenta Frantei la Uniunea Europeana, dupa ce britanicii au votat in favoarea iesirii din blocul comunitar, potrivit Reuters.
„Victoria libertatii! Asa cum cer de ani de zile, acum trebuie organizat un referendum similar in Franta si in celelalte tari din Uniunea Europeana”, a scris presedinta Frontului National, Marine Le Pen, pe contul sau de Twitter.
Olanda
Liderul formatiunii politice olandeze anti-imigratie Partidul Libertatii, Geert Wilders, a cerut vineri organizarea unui referendum privind apartenenta tarii sale la Uniunea Europeana, dupa ce britanicii au votat pentru iesirea din blocul comunitar, relateaza Reuters.
„Vrem sa ne controlam singuri tara, banii nostri, frontierele noastre si politica noastra privind imigratia”, a transmis, intr-un comunicat, liderul Partidului Libertatii (de extrema-dreapta).
Wilders, care conduce in sondajele de opinie, a spus ca daca va fi ales prim-ministru al Olandei la alegerile generale din martie, atunci va convoca la randul sau un referendum. „Sa lasam poporul olandez sa decida”, a afirmat el.
„Olandezii trebuie cat mai repede sa aiba sansa de a-si exprima opinia privind apartenenta tarii lor la Uniunea Europeana”, a mai declarat el.
Un sondaj transmis in aceasta saptamana de postul de televiziune Een Vandaag arata ca 54% dintre cetatenii Olandei, tara membra fondatoare a UE, vor un astfel de referendum.
Articol relatat de portalul aktual24.ro