Leacuri călugăreşti din Rusia

monah-calugar

În urmă cu sute de ani, mânăstirile ortodoxe din Rusia erau celebre şi căutate nu doar pentru „ru­gul aprins” al credinţei lor, ci şi pentru „bolniţele” în care erau trataţi, cu leacuri străvechi, oamenii amărâţi şi bolnavi. Un astfel de aşezământ este Mânăstirea Şamordino, întemeiată de Sfântul Am­brozie, un loc renumit pentru învăţăturile duhovni­ceşti şi înaltă trăire a slujitorilor ei. Închisă de co­mu­nişti, mânăstirea şi-a redeschis porţile, şi odată cu ele, şi tezaurul cu leacuri vechi, populare, la care ne bucurăm să vă facem părtaşi.

Răceală, gripă, tuse, dureri de gât, bronşită, pneumonie

* Se scot din pământ rădăcini de nalbă, se curăţă de coajă, apoi se dau pe răzătoare şi se amestecă cu puţină apă pentru a se obţine o pastă ca un piure. Se ia câte o linguriţă la 2 ore. Într-o singură zi, răceala „e gata”.
* Mâncaţi zmeură, câte o jumătate de cană – dimineaţa şi seara. Leacul este util mai ales împo­triva febrei şi a lipsei de poftă de mâncare, care înso­ţesc răceala sau gripa.
* Împotriva tusei persistente, beţi câte de 2 pahare de suc proaspăt de morcovi pe zi
* Dureri în gât. Se pisează 8 căţei de usturoi într-un mojar, se adaugă 8 linguriţe de oţet de mere şi se amestecă bine. Se pune la rece câteva ore. Se adaugă 2 linguri de miere de pădure (de mană), şi se ames­tecă din nou. Se iau 2 linguriţe de preparat, se ţin în gură cât mai mult posibil, apoi se înghit cu înghiţituri mici.
* Boli de piept. Din suc de varză roşie crudă, amestecat cu zahăr, se face un sirop foarte bun pentru toate bolile de piept.
* Pentru bolile de plămâni, luaţi în fiecare zi 2-3 linguri de dulceaţă de trandafiri sau miere ames­tecată cu petale mărunţite de trandafiri.

Afecţiuni ale ficatului

* Mâncaţi mămăli­gă din făină de hrişcă. Hrişca se poate consu­ma şi „crudă”, dacă e lăsată în apă, cel puţin 12 ore.
* O lingură de ră­dăcini uscate şi zdrobite de agrişe se pun pe foc într-o cană de apă, timp de 10 minute (înlocuiţi apa evaporată). Când s-a răcit, strecuraţi şi luaţi 4-5 linguri de decoct pe zi.
* Peste o lingură de frunze de agrişe se toar­nă o cană de apă clocotită. Lăsaţi să se infu­zeze 15 minute, strecuraţi. Beţi 1-2 căni pe zi.

Calculi biliari, dischinezie biliară

* O jumătate de pahar de suc proaspăt din frunze şi rădăcină de pătrunjel se bea dimi­neaţa, pe stomacul gol.
* Zeamă proaspăt stoarsă de ridiche nea­gră. Se bea pe stomacul gol, câte o jumătate de pahar – un pahar pe zi.

Constipaţie

* Consumaţi cât mai des vinete sau urzici fierte.
* Mâncaţi salată de măcriş sau beţi ceai de măcriş.
* Ceai de pulbere de rădăcină de lemn-dulce (o jumătate de linguriţă la o cană de apă). Se bea o ceaşcă de ceai pe zi. Tinctură de lemn-dulce, se ia o linguriţă de extract diluat într-un pahar de apă, de 2 ori pe zi (nu mai mult de 3 săptămâni).
* Beţi dimineaţa, pe sto­macul gol, un pahar de zeamă de varză murată.
* Beţi zilnic compot de fructe uscate: prune, smochi­ne, stafide, mere, caise. Se spală bine, se pun la fiert în apă rece cât să le acopere, la foc mare, se îndepărtează spu­ma, apoi se fierb la foc mic, cu capac, 10-15 minute. Se trage vasul de pe foc şi se lasă la infuzat, cu capac, cel puţin 3 ore. Din acest compot se mănâncă o cană sau două în fiecare zi. La o cană se adaugă o linguriţă de miere.

Reumatism, dureri articulare

* Beţi zilnic 2-3 pahare de suc proaspăt, obţinut din coacăze roşii sau negre.
* Balsam pentru articulaţii dureroase: luaţi mai multe coji de ouă (spălate şi uscate), mărunţiţi-le şi puneţi-le într-un borcan. Peste ele turnaţi oţet de mere, cât să le acopere, apoi închideţi vasul ermetic. Lăsaţi-le la macerat două zile. Se păstrează la rece şi întuneric. Se masează zonele dureroase ale articula­ţiilor, de 2-3 ori pe zi, până când durerea dispare.
* Se rade rădăcină de hrean şi se pune într-o cârpă, pe zona dureroasă, lăsându-se cât se poate suporta. Se înlătură înainte ca pielea să se înroşească.

Insuficienţă renală, calculi renali

* Fiertură de fulgi de ovăz. Într-un litru de apă se fierb 5 linguri de fulgi de ovăz. Se lasă preparatul să se răcească, se strecoară şi se bea de-a lungul zilei.
* „Must” de fructe de porumbar, sau ceai de fructe şi flori de porumbar. Se pun la infuzat o lingură de fructe zdrobite sau 2 linguri de flori de porum­bar într-o cană de apă clocotită. După 15 minute se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi. Sau fierbeţi 4 linguri de fructe de porum­bar zdrobite, în jumătate de litru de apă, timp de 3 minute. După ce compoziţia s-a răcit, strecuraţi şi beţi leacul de-a lungul zilei.
* Mâncaţi în fiecare zi coacăze negre sau roşii, proaspete sau sub formă de suc.

Dureri menstruale

* Se pun pe abdomen com­prese cu oţet de mere.

Anemie, epuizare, oboseală

* Ceai de busuioc – o lingură de plantă verde, zdrobită, se opă­reşte cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se beau 2 căni pe zi.
* Mâncaţi dulceaţă de nuci verzi – 2 linguri pe zi.
* Boabe de orz încolţit, cu miere. Se pun boabele la încolţit, se usucă, se macină şi se ames­tecă cu miere. Se iau 2 linguri pe zi.
* Se adaugă în mâncarea celui bolnav (o dată pe zi) un sfert de linguriţă de coajă de ou, uscată şi pisată.

Răni, arsuri

* Dovleacul ras sau morcovii raşi şi aplicaţi pe arsuri sau pe răni împiedică apariţia băşicilor, uşu­rează durerile şi grăbesc vindecarea.

Pentru întărirea memoriei şi a concentrării

* Se beau două-trei pahare de suc proaspăt de coacăze negre pe zi, la care se adaugă şi o linguriţă de suc de lămâie şi un praf de scorţişoară.

Pentru întărirea imunităţii

* Morcov ras. Se iau de două ori pe zi, între mese, câte două linguri de răzătură, amestecate cu o jumătate de linguriţă de miere.

Paraziţi intestinali

* 100 g seminţe de dovleac curăţate de coajă, crude, se pisează şi se amestecă cu puţină apă şi miere. Se administrează o dată pe zi, 3-4 zile la rând.
* Decoct de ţelină – se fierb 3 linguri de ţelină mă­runţită, într-un litru de apă, 10 minute. Se stre­coară şi se bea.
* Suc proaspăt de varză – se bea câte o jumătate de pahar pe zi, pe stomacul gol.

Insomnie

* Se bea seara, cu 2 ore înainte de culcare, o cană cu infuzie de muşeţel.

Articol relatat de portalul formula-as.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *