Liana Stanciu: Am simţit mereu că Dumnezeu e lângă mine. După El, familia mea e totul!

liana stanciu

INTERVIU Liana Stanciu, preşedinte APOR

Liana Stanciu, care conduce organizaţia APOR, a acordat un interviu ActiveNews (FOTO: tvr2.tvr.ro)

Asociaţia Părinţilor pentru Ora de Religie, înfiinţată de ea împreună cu mai mulţi părinţi, include acum peste 7000 de membri cu adeziune în peste 40 de oraşe şi continuă să crească. Despre scopurile APOR, despre relaţia ei cu Dumnezeu, despre educaţie, importanţa familiei ne-a vorbit Liana Stanciu într-un interviu acordat ActiveNews.

Ce v-a determinat să vă implicaţi în campania pentru ora de Religie în şcoli?

Am intrat cu toată convingerea în Campania pentru ora de Religie, asumându-mi că eu şi soţul meu suntem cei care decidem pentru educaţia copilului nostru. Trăim într-o lume în care copiii au atât de multe opţiuni. Toţi sunt precoce, toţi au tablete sau telefoane, butonează telecomenzile mult mai bine ca adulţii, ştiu expresii despre care noi, părinţii, nu ştiam că există, de ce să nu alegem ca măcar 50 de minute pe săptămână să audă şi altceva. Să înveţe altceva, să li se deschidă apetitul şi curiozitatea şi către altceva.

Cum şi în ce moment aţi hotărât să înfiinţaţi APOR?

Am aflat că mai sunt şi alţi părinţi care pun aceeaşi problemă, primul om pe care l-am întrebat de unde a apărut ideea de oră de Religie opţională a fost chiar părintele meu duhovnic. Apoi am descoperit şi alţi părinţi care întrebau acelaşi lucru, ne-am întâlnit, cunoscut şi am început timid să punem pe hârtie fiecare ce idee are pentru a opri campaniile mincinoase şi personajele vocale.

Ce şi-a propus iniţial Asociaţia?

Aşa cum îi spune numele, am vrut şi am reuşit să salvăm ora de Religie. Astăzi, am devenit o interfaţă între părinţii nemulţumiţi de unele aspecte ale învăţământului de la noi şi sistemul de educaţie .

Pot să vă spun că Asociaţia are peste 7000 de părinţi cu adeziune, în peste 40 de oraşe şi creştem în fiecare zi.

Consideraţi că scopul a fost atins? Ce menire mai are acum APOR?

Pentru început, da. Cum spuneam mai sus, deja lucrăm la îmbunătăţirea orei de Religie , sunt demersuri la nivel naţional, în toate filialele asociaţiei, dar ne implicăm şi în rezolvarea altor probleme legate de calitatea învăţământului românesc.

V-aţi gândit şi la demersuri pentru modificarea Legii Educaţiei?

Da. Exista în APOR o comisie juridică şi de advocacy, care a luat în calcul modificarea celor mai importante legi, inclusiv Constituţia şi Legea Educaţiei. Deocamdată sunt doar discuţii, cu specialiştii din toată ţara. Vă vom ţine la curent.

Vorbeaţi despre recuperarea sensului religios al unor mari Sărbători ale creştinătăţii, cum sunt Paştele, Crăciunul …. Concret, cum vă propuneţi să realizaţi aceasta?

Să atragem atenţia prin campanii media asupra derapajelor, a situaţiilor bizare apărute o dată cu importurile de sărbători şi tradiţii care nu sunt ale noastre, că avem multe motive frumoase să sărbătorim româneşte.

Nu cumva ar trebui început cu părinţii, cu familiile, unde se sădesc aceste lucruri din fragedă copilărie?

Acolo începe. Doar că astăzi, în era vitezei şi a goanei după bani, părinţii deleagă învăţătorii, dascălii, profesorii să facă ce nu pot face ei. Aşa apar infuenţe, unele interesante, de la alte popoare. La ora de engleză se vorbeşte despre Halloween şi Thanksgiving.

Aţi făcut religie în şcoală?

Nu, din păcate. Mi-ar fi plăcut. Eram la liceu când Ceauşescu ascundea bisericile în spatele blocurilor sau le dărâma.

Când şi cum l-aţi descoperit pe Dumnezeu? A fost o experienţă anume, într-un anumit moment şi context?

Când îţi e greu .. atunci e important să ştii că nu eşti singur. Am simţit mereu că Dumnezeu e lângă mine, a lucrat cu mine direct… Sunt poveşti care îmi umplu şi astăzi ochii de lacrimi!

Cum v-a schimbat viaţa relaţia cu Divinitatea?

Cred că un creştin bun nu vrea sau nu ştie să facă rău. Îl iubeşte pe omul de lângă el, chiar dacă acesta se poartă greşit. Îmi e greu să fac rău cu bună ştiinţă. Mai bine fug.

Ce înseamnă familia pentru dv.?

După Dumnezeu, famila mea e totul… Şi îi mulţumesc în fiecare zi pentru asta!

Aţi avut campanii pentru obţinerea de sponsorizări pentru Secţia de terapie intensivă a Spitalului de copii „Marie Curie”. Care au fost rezultatele?

Avem o secţie nouă de Cardiochirurgie, un laborator de anatomopatologie nou, o secţie de Oncologie aproape nouă, mai sunt multe încă de făcut.

De doi ani, vă ocupaţi de organizarea ediţiei româneşti a Eurovision Song Contest şi a participării României la competiţia continentală. V-a afectat scandalul de anul acesta? Ce vă propuneţi cu Voltaj?

Mă deranjează minciuna sub orice formă. Celor care încă mai cred că eu am avut vreo legătură cu calificarea Voltaj pentru competiţia de la Viena le reamintesc faptul că anul trecut Mihai – soţul meu – a fost în competiţie şi a venit pe locul 8. De ce nu l-aş fi ajutat pe omul de lângă mine dacă aş fi putut? De ce aş fi ales Voltaj? Sunt doar speculaţii nefondate şi oameni care nu ştiu să piardă care întreţin aceste lucruri.

Realizaţi la TVR emisiunea „Arte, carte şi capricii”. Care credeţi că este rolul unei astfel de emisiuni? Are succes o emisiune culturală în ziua de astăzi?

Emisiunea este o bucurie, o oază de normal, într-o lume în care nimic nu mai este aşa. Îmi place să cred că mâine oamenii se vor trezi cu alte gânduri şi preferinţe. E o emisiune magazine despre tot ce face Cenuşăreasa – Cultura.

Faceţi o mulţime de lucruri, lucraţi şi la Magic FM. Viaţa dv. este plină? Ce vă lipseşte?

Sincer ? O vacanţă!!!!

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *