Originea mirului. Proprietățile și beneficiile lui asupra sufletului și a trupului
Cu toții cunoaștem ritualul ungerii cu mir de la sfârșitul slujbei religioase. Unii susțin că se simt mai relaxați în urma ungerii, alții mai liniștiți sau mai bine dispuși. V-ați întrebat, însă, vreodată ce semnificație are acest ritual și dacă mirul are și proprietăți vindecătoare?
Originea mirului
Încă de la început trebuie specificat faptul că mirul folosit după slujba religioasă nu este același cu Sfântul Mare Mir, folosit de preoți numai în cazurile speciale, însă este și el parte a acestuia, fiind folosit la prepararea lui.
Mirul despre care vorbim este obținut din nard, o plantă iubită de Dumnezeu, motiv pentru care o întâlnim atât de des în scrierile bisericești. Se vorbeşte de nard în Cântarea Cântărilor, care este una dintre cele mai cunoscute cărţi ale Vechiului Testament, dar şi în Facere, Ieşire, Psalmii lui David şi Deuteronom.
Planta este prezentă însă şi în Noul Testament, în scrierile evangheliştilor Ioan şi Luca, menţionându-se că femeia păcătoasă a uns picioarele lui Iisus cu mir de nard. Mirul este extras din floarea de Nard, mai exact din rădăcina și folosit încă din cele mai vechi timpuri pentru tratarea diverselor afecțiuni. Pentru că nardul este o plantă extrem de rară și de prețioasă, putând fi întâlnită numai în zonele înalte ale munților Himalaya, extractul natural și esențial este mult mai valoros decât alte substitute.
Proprietățile și beneficiile mirului asupra organismului uman
Nenumărați cercetători au studiat și analizat, de-a lungul timpului, proprietățile acestui mir, demonstrând acțiunea benefică pe care uleiul de Nard o are asupra corpului și a minții umane. Așa s-a ajuns la concluzia că minunatul mir are capacitatea de a prelungi viața și chiar de a ajuta organismul în lupta cu diverse boli grave.
Pe lângă acestea, este cunoscut efectul relaxant pe care-l are asupra organismului în momente stresante sau de cumpănă, precum și faptul că are puterea de a calma durerile de cap și de a reduce atacurile de panică. E de ajuns o picătură cu care să ungi tâmplele sau fruntea și efectul va fi imediat.
Mai mult, masajul cu mir de nard pe piept ameliorează bolile respiratorii, având un efect antiinflamator. Tot pentru ameliorarea virozelor se poate face și aromaterapie cu mir de nard.Specialiștii homeopați îl recomandă cu încredere și în cazurile de circulație periferică deficitară. De altfel, mirul acționează și ca un bun regenerant și reparator pentru pielea cu probleme sau cea îmbătrânită. Se folosește și pentru masarea ușoară a zonelor afectate de varice.
Aromaterapia cu mir de nard ajută la calmarea palpitațiilor și relaxează. În plus, stimulează memoria și calmează. Spre deosebire de valeriană, care face parte din aceeași familie de plante, nardul calmează, însă stimulează atenția, făra a provoca somnolență.
Scurt istoric al mirului
La început, ungerea cu mir nu era considerată a fi un un ritual bisericesc, ci era văzută ca un tratament naturist folosit la vindecarea diferitelor afecțiuni. Mai apoi, miruirea a început să fie practicată și în scopul venerării sfinților martiri, ajungând treptat să fie introdusă în biserici și mănăstiri.
Mirul, cadou prețios
La Nașterea Mântuitorului, cei trei magi I s-au închinat lui Iisus Hristos, cu daruri de aur, smirnă și tămâie, semn că mirul era considerat un cadou prețios și miraculos. De asemenea, despre mir se mai vorbește și în Geneză 43.11, când Israel le-a poruncit fiilor:
”Fiindcă trebuie, faceți așa. Luați-vă în saci ceva din cele mai bune roade ale țării, ca să duceți un dar omului aceluia și anume: puțin leac alinător și puțină miere, mirodenii, smirnă, fisticuri și migdale”.
Mirul, analgezic puternic
Tot din Biblie, aflăm că mirul a fost folosit și ca un leac pentru ameliorarea durerilor. Atunci când a ajuns la locul de execuție, Domnului Isus I s-a oferit vin amestecat cu smirnă, dar El nu l-a luat (Marcu 15:22-24). Vinul amestecat cu mir era folosit ca și un calmant care lua durerea și era folosit atunci când criminalii erau executați. Pentru a nu simți durerea li se dădea să bea vin amestecat cu mir. Domnului Isus, care era slăbit și epuizat, I s-a oferit să bea această mixtură pentru a-I slăbi durerile, însă Domnul Isus a refuzat băutura, alegând mai degrabă să experimenteze suferințele teribilie ale răstignirii pentru păcatele noastre.
Mirul, produs cosmetic
Să nu uităm nici faptul că mirul a fost folosit de către femei și ca produs cosmetic. Un moment pe care-l aflăm din Biblie descrie cum Împărăteasa Estera, în ritualul ei de frumusețe, s-a uns timp de șase luni cu mir pentru a se putea întâlni cu Împăratul. De asemenea, în Psalmul 45:8 se spune că: ”smirna, aloia și casia îți umplu de miros plăcut toate veșmintele”. Parfumul folosit în acea perioadă era o mixtură făcut din ulei de măsline, smirnă, aloe și cassia care era aplicată pe corp și pe haine.
În prezent, la sărbătorile mari, aşa cum este şi aceea a Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, ortodocşii obişnuiesc să meargă la biserică, pentru a primi mir de la icoana sfântului prăznuit sau pe acela prelins de pe moaştele sale.
sursa: noulpamant.ro