Un miliardar avertizeaza asupra iminentei unui nou razboi mondial. Schema financiara prin care China se aliaza cu Rusia impotriva SUA
Miliardarul american George Soros a avertizat asupra riscului izbucnirii unui nou razboi mondial, afirmand ca multe depind aici de sanatatea economiei chineze, intr-un discurs sustinut recent la o conferinta Bretton Woods a Bancii Mondiale, relateaza site-ul MarketWatch, citat de Agerpres.
Un astfel de scenariu este posibil, in opinia lui Soros, daca Beijingul isi va orienta economia spre cererea interna si nu pe export. “Atunci exista ‘probabilitatea’ ca liderii chinezi sa favorizeze un conflict extern pentru a tine tara unita si pentru a-si pastra puterea”, a spus el.
“In cazul unui conflict intre China si un aliat militar al SUA, cum ar fi Japonia, atunci nu este o exagerare sa spunem ca suntem in pragul unui al treilea razboi mondial”, a spus Soros. Cheltuielile militare sunt in crestere in Rusia si China, a adaugat el.
Pentru a evita un astfel de scenariu, Soros a cerut SUA sa faca o „concesie majora” si sa permita monedei chineze, yuanul, sa se alature cosului de valute al Fondului Monetar International (FMI). In acest caz, yuanul chinez ar deveni un potential rival al dolarului american ca moneda de rezerva la nivel mondial, noteaza site-ul citat. In schimb, China ar trebui sa faca concesii majore similare pentru a-si reforma economia si sa accepte statul de drept, a spus Soros.
Acceptarea yuanului ca moneda de piata va crea o conexiune intre cele doua sisteme, a mai opinat miliardarul american, potrivit caruia un acord in acest sens va fi greu de obtinut, dar alternativa este si mai ingrata.
“Exista un pericol real al unei alinieri a Chinei cu Rusia din punct de vedere politic si militar, iar amenintarea unui al treilea razboi mondial devine reala, asa ca merita incercat”, a concluzionat finantistul american de originea maghiara.
Declaratiile lui Soros intervin pe fondul tensiunilor in zona arhipelagului Spratly din Marea Chinei de Est, o zona maritima strategica, unde China construieste insule artificiale, justificandu-si demersurile prin ratiuni de aparare militara si de securitate. Insa tarile din regiune vad in aceasta un nou efort in a-si extinde influenta in Marea Chinei de Sud.
Arhipelagul Spratly este revendicat de mai multe tari din Asia de Sud-Est, incluzand Filipine, Brunei, Vietnam, Taiwan si Malaezia (Sursa incont.ro)